Kennismaking en bouw - Reisverslag uit Entebbe, Oeganda van Werkvakantie Oeganda - WaarBenJij.nu Kennismaking en bouw - Reisverslag uit Entebbe, Oeganda van Werkvakantie Oeganda - WaarBenJij.nu

Kennismaking en bouw

Blijf op de hoogte en volg Werkvakantie

05 Augustus 2013 | Oeganda, Entebbe

3 augustus 2013
Beste fans;),

Vrijdag zijn we voor het eerst bij het project Foodstep geweest. De ‘driver’, Charles, haalde ons op bij het hotel met de schoolbus van de kinderen. Na 10 minuten rijden waren we bij de Home.

Op dit moment is er een Nederlandse vrijwilliger werkzaam bij Foodstep. Deze man heeft een nieuwe organisatiestructuur binnen de stichting opgezet en begeleidt nu het lokale personeel. Zo heeft hij bijvoorbeeld een verantwoordelijk persoon aangesteld voor de bouw, de keuken en de auto’s en de bus.

We zijn aan al het verantwoordelijk personeel voorgesteld. Het bouwproject verloopt sinds een paar weken razendsnel en het aantal kinderen neemt snel toe. Er wordt hard gewerkt aan een jongensverblijf, een keuken, een kantoor en ‘sanitair’. We hebben een rondleiding gehad over het hele terrein. Ook hebben we kennis kunnen maken met de jongere niet-schoolgaande kinderen en ’s middags met de kinderen van de ‘primary school’.

We hebben een eigen project aangewezen gekregen: het ontwerpen en maken van een speelplaats, sportplaats en parkeerplaatsen op het grote terrein tussen de gebouwen. Ook mogen we in overleg met de kinderen en jongeren een muurschildering ontwerpen en uitvoeren.

We raken al aardig ingeburgerd in het Afrikaanse leven;). Zo kunnen we met onze handen eten, liften langs de weg, in een gat in de grond plassen, bijna veilig een drukke weg oversteken, lokaal avondeten kopen langs de straat... De kunst van het afdingen moeten we echter nog leren.

Vandaag (zaterdag) zijn we rond half 9 met het lokale openbaar vervoer naar Foodstep gegaan. Na onderhandeling konden we per tweetal achterop een brommer (‘boda boda’) over de rode blubberweggetjes met hobbels en kuilen naar Foodstep. Daar aangekomen werden tot hilariteit van de aanwezigen in een grote blauwe overal gehesen. Alleen voor Tjeerd was ‘ie te klein… Daarna zijn we gelijk aan het werk gezet; stenen sjouwen, cement maken, kruiwagens rijden, water halen enzovoorts. We hebben letterlijk tot bloedens toe gewerkt... De bouw hier verloopt ongeveer net als in de Middeleeuwen; 30 mannen op blote voeten op een plank als stijger en alles wordt met de hand gedaan/gemaakt.

Ook hebben we meegemaakt dat de regen hier alles doet stoppen. Een flinke regenbui legde de bouw stil en alle bouwvakkers gingen schuilen. De meeste kinderen vonden de regen echter heerlijk! Wat er is leuker dan in de regen onder een halve regenpijp douchen, op een kletsnatte trampoline springen en dansen en glijden van een glijbaan in de blubber?!

Verder hebben we kennis gemaakt met nog meer medewerkers van Foodstep (zoals de predikant) en is ons opnieuw verteld dat we ons thuis moeten voelen. Iedereen wil ons de liefde van Afrika nu al meegeven.

Groetjes vanuit Uganda!

• 05 Augustus 2013 - 13:55

Hennie De Koning:

Geniaal zo'n website. Het verslag en de foto's geven een goed beeld wat jullie aan het doen zijn. Is Tjeerd degene met het hoedje? Hij heeft inmiddels ook een overall aan, hij is tenminste het langste van het hele spul. De dames hebben er zin in aan hun houding te zien. En Henri kan zo bij de politie. Leuk dat jullie een eigen project hebben gekregen. Ik blijf jullie volgen hoor.Gr. moeder van Joyce

• 05 Augustus 2013 - 19:14

Louise:

Lieve Leo, en ..... beste allemaal ;)

Leuke foto's! Zo krijgen we idd. een beeld bij wat jullie daar allemaal doen.
    Staat stoer hoor al die overall 's aan. Zo te zien zijn jullie al aardig ingeburgerd, met handen eten enz... Straks moeten we jullie de manieren weer opnieuw aanleren!

Veel bouwplezier!
    liefs, louise

• 05 Augustus 2013 - 21:23

Elise:

Ha Zussie en Zwager,

Dat ziet er heel goed uit daar! denk dr om niet bij vreemde mannen in de auto stappen he ;pp

mare zet m op maak dr wat moois van daar!
    Groetjes aan de anderen!

liefs Elise

• 06 Augustus 2013 - 18:10

Astrid Kooy:

Lieve Leonard en reisgenoten,

Het is echt heel leuk dat we zo mee kunnen "genieten" van jullie werk! Op de foto met de overalls aan moesten we echt goed kijken wie je was, het lijkt erop dat je nog naar de kapper geweest ben voordat je vertrok! Werkse allemaal en tot horens!

Hartelijke groeten, Pa & Ma,

• 06 Augustus 2013 - 21:44

Klaas,Roelofje. Jaron En Elisia:

Ha Roos,

Leuk om jullie te kunnen volgen, kom je later een keer foto's laten zien???
    Die overall staat je goed, fijn om te weten dat je in de bouw kan werken ;-) We kunnen best wel iemand bij gebruiken.
    Succes met z'n allen en we lezen en bekijken jullie verdere belevenissen graag..

Groeten van Klaas, Roelofje knuffel van Jaron en Elisia

• 06 Augustus 2013 - 21:49

Pa En Ma, Elise En Bjorn:

Ha harde werkers,
    Bedankt voor jullie berichten en FOTO'S! Op deze manier is het voor het thuisfront ook vol te houden...
    Nog geen week weg en al zoveel nieuwe indrukken opgedaan in Afrika; geweldig leuk voor jullie.
    Maak er iets moois van voor de kinderen daar. We zien uit naar jullie volgende berichten.
    Allemaal een hartelijke groet uit Ridderkerk.